רוכבי אופניים רבים מכירים את התחושות הבלתי נסבלות של כאבים, שריפה, נמלול, עקצוץ, הירדמות ואף סימפטומים נוספים באזור המפשעה אשר מופיעים בזמן רכיבה או לאחריה. לתופעות אלו מספר גורמים אפשריים, אחד מהם הוא פגיעה בעצב ה-Pudendal.
עצב ה-Pudendal (בעברית; עצב הערווה) הינו העצב הראשי של ה-Perineum (בעברית; חיץ-הנקביים). הוא מעצבב תחושתית את אזור ה-Perineum ואת איברי המין החיצוניים בקרב שני המינים. כמו כן אחראי על עיצבוב מוטורי של שרירי הסוגרים ומספר שרירים נוספים באזור.
בקרב רוכבי אופניים, עצב ה-Pudendal בסכנה להילחץ בין האוכף לבין אזורים שונים בעצמות האגן וכתוצאה מכך להיפגע. בנוסף, בספרות מדובר על הקשר שבין מנח הרוכב לבין לחץ ופגיעה בעצב ורקמות נוספות באזור. פגיעה זו יכולה להתבטא בתחושת כאב חד, הירדמות של איברי המין ובעיות בתפקוד המיני.
מספר לא מבוטל של מאפיינים באופניים ובמנח הרכיבה עשויים להוות גורם סיכון להתפתחות הבעיה או להחמרתה, בניהם:
ישיבה ממושכת על אוכף קשיח, צר מדי או מוטה בזווית מעלה. גובה אוכף גבוה מדי, שימוש באוכפים בעלי מבנה המגביר את הלחץ על אזור העצב וכלי דם נוספים באזור. הפרש הגובה בין האוכף לכידון ושימוש ב-Aerobar. רכיבה עם מכנס לא מרופד או בעל ריפוד שאינו מספק, חוסר במנוחות ואי שילוב עמידה בתדירות מספקת. משקל עודף, סגנון הרכיבה: כביש או שטח ואפילו בחירת הילוך יכולים להשפיע.
בהתאם לכך, חשוב לזהות את גורמי הסיכון הרלוונטיים ולבצע שינויים בהתאם, זאת במטרה להקל על סימפטומים קיימים או למנוע את הופעתם של אלו בעתיד.
במקרים מסוימים יהיה צורך בהתערבות פיזיותרפיסטית נוספת הכוללת מתיחות, תרגילים וטכניקות שונות לטיפול בעצב ה-Pudendal. במקרים חמורים יותר יהיה צורך בהתערבויות רפואיות נוספות.
התאמת אופניים מקצועית על ידי פיזיותרפיסט מוסמך יכולה לסייע במיגור גורמי הסיכון, מציאת פתרונות רלוונטיים והפניה במידת הצורך לבדיקות ומטפלים רלוונטיים.
מקורות:
Chiaramonte, R., Pavone, P., & Vecchio, M. (2021). Diagnosis, rehabilitation and preventive strategies for pudendal neuropathy in cyclists, a systematic review. Journal of Functional Morphology and Kinesiology, 6(2), 42.
המאמר נכתב ע"י דניאל ללום פיזיותרפיסט , מתאם אופניים בשיטת reznikbikefitting
ורוכב שטח מקצועי בעברו